Peter Gerdehag (S)

Foredragsholder

Landet som inte längre är – foredrag med den prisbelønnede fotograf og filmmager Peter Gerdehag

Svenske Peter Gerdehag har i snart en menneskealder fotograferet det gamle og uddøende Sverige. De små landbrugssamfund, husmandsstederne, hvor livet går sin rolige, vante gang, hvor værdien er livet i og med naturen, dyrene og hinanden, hvor målet er livet selv og ikke jagten på profit og materielle goder.

Peter fortæller med en uendelig indlevelse og hjertevarme, empati og humor. Vi har oplevet ham ved flere lejligheder både i Sverige og i Norge, og han er en af de mest fantastiske historiefortællere, vi hidtil har mødt.

Længste dokumentar
Siden 1980 har Peter Gerdehag fulgt folkene på den lille smålandske bondegård Kroxhult. Det er den længst varende dokumentation af denne slags i Sveriges historie. Gennem årene bliver familien Caremalm hans venner, og han både fotograferer og filmer deres stille liv.

Projektet er bl.a. blevet til en bog og en dokumentarfilm, der i 2012 vandt prisen som årets svenske dokumentar.

Vores rødder
Landet som inte längre är er fortællingen om vores kulturelle ophav, om vores rødder, om livet med de gamle værdier i en tid med voldsom forandring. Det er fortællingen om sammenhold, hengivenhed og det simple liv. Det er fortællingen om os.

Billedsproget er poetisk dokumentarisk, historierne er smukke, livsbekræftende og rørende, og Peter Gerdehag selv er en lige så stor del af helheden, som historiernes umiddelbare hovedpersoner.

Fotograf, filmskaber, forfatter og foredragsholder Peter Gerdehag har bl.a. også lavet de prisvindende dokumentarer Kokvinnorna og Hästmannen.